Parkeren in amsterdam

PARKEREN IN AMSTERDAM

Parkeren in onze hoofdstad heeft een slechte reputatie. Veel mensen kiezen er dan ook voor om met het openbaar vervoer naar Amsterdam te reizen. Toch is het in de praktijk behoorlijk goed geregeld. Er zijn diverse opties die het juist wel interessant maken om met uw eigen auto naar Amsterdam af te reizen. Zeker als u niet per se in het centrum hoeft te parkeren zijn er een aantal mogelijkheden om voor weinig geld te parkeren. Uiteraard komt u ook vanaf die parkeerplaatsen makkelijk in het centrum terecht.

Parkeerplaatsen

Er zijn 3 soorten parkeerplaatsen in Amsterdam.

  1. Parkeerplaatsen aan de straat
  2. Parkeergarages
  3. P+R parkeerplaatsen

Parkeerplaatsen aan de straat

In Amsterdam zijn overal wel parkeerplaatsen aan de straat. Niet alle stadsdelen zijn even goed toegankelijk met de auto, maar aan de rand van de wat minder autovriendelijke stadsdelen is altijd ruimte om te parkeren. De rest van de reis vervolgt u te voet of met het openbaar vervoer. In het centrum geldt dat ook. Hoewel het prettig is om dichtbij alle winkels en gelegenheden te parkeren, is er in de drukke straten niet altijd plek. Amsterdam is een van de drukste steden van Nederland en dat betekent simpelweg dat er veel auto’s zijn en dus veel bezette parkeerplaatsen. Maar parkeren in het centrum is zeker niet onmogelijk. Let overigens goed op hoe u uw voertuig parkeert. Als u andere weggebruikers hindert of een gevaarlijke situatie veroorzaakt, wordt uw wagen zonder pardon weggesleept. Als uw auto netjes in het parkeervak staat kan er weinig gebeuren. Loop na het parkeren even rond uw voertuig. Zo weet u zeker dat u goed in het parkeervak staat.

Parkeergarages

Overdekte parkeergarages zijn er in Amsterdam genoeg. Alleen in het centrum zijn er al zo’n 20. In de parkeergarages is meestal wel een plekje vrij voor uw bolide. Zo kunt u dicht bij uw bestemming parkeren en uw auto staat veilig en droog. Handig als u bijvoorbeeld spullen mee moet nemen. U bent dicht bij uw bestemming en hoeft niet ver met uw spullen te lopen. Op de website van de gemeente Amsterdam staat een duidelijk overzicht van de parkeergarages in Amsterdam.

P+R parkeerplaatsen

P+R staat voor ‘parkeren en reizen’ en op deze parkeerplaatsen parkeert u voor een laag tarief aan de rand van Amsterdam. Er zijn op dit moment 7 P+R parkeerplaatsen. Voor slechts € 8,- parkeert u 24 uur op zo’n parkeerplaats. En bij dit bedrag is openbaar vervoer van en naar het centrum inbegrepen voor maximaal 5 personen. U en uw passagiers krijgen daarvoor zogenaamde P+R-chipkaarten bij het binnenrijden van de parkeerplaats. Met de chipkaart reist u gratis op en neer naar het centrum van Amsterdam. U bespaart enorm op parkeerkosten en u zoekt veel minder lang naar een plekje. En vanaf 2012 is het parkeertarief als u na 10.00 uur arriveert slechts € 1,- per dag!

Kosten parkeren

De tarieven voor parkeren aan de straat en in parkeergarages verschillen per stadsdeel. U betaalt tussen de € 1,50 en € 5,- per uur. Logischerwijs is het tarief lager naarmate u verder uit het centrum parkeert.

In het centrum is er 7 dagen per week betaald parkeren. Buiten het centrum parkeert u in sommige stadsdelen op zondag gratis. Kijkt u voor de zekerheid altijd even op de dichtstbijzijnde parkeermeter. Op de meters staat altijd aangegeven op welke tijden u moet betalen om te parkeren, en ook wat het tarief is.

Betaal voldoende

Voorkomen is beter dan genezen. Let er dus goed op dat u genoeg geld in de parkeermeter doet, want de Amsterdamse parkeercontroleurs zijn onverbiddelijk. Betaalt u niet of te weinig? Dan krijgt u zonder meer een bekeuring. Heeft u onverhoopt toch een parkeerbon onder uw ruitenwisser, betaal deze dan binnen 48 uur op een van de servicepunten van de dienst Stadstoezicht. Daarmee voorkomt u dat de boete wordt doorgestuurd naar de dienst Belastingen Gemeente Amsterdam.

Wielklemmen alleen voor notoire parkeerovertreders

Amsterdam staat bekend om de wielklemmen, maar die worden tegenwoordig veel minder ingezet.

Vandaag de dag krijgen alleen structurele parkeerovertreders nog een wielklem. Alleen als u 5 of meer openstaande parkeerbonnen heeft, heeft u kans op een wielklem. Is er toch een wielklem op uw auto aangebracht? Betaal dan zo snel mogelijk de openstaande vorderingen. Auto’s met wielklem worden namelijk al na 24 uur weggesleept, met alle kosten van dien.

Betalingsmogelijkheden

Parkeerkosten betaalt u in Amsterdam op verschillende manieren. In sommige stadsdelen zoals Centrum, Amsterdam-Noord en Oud-West kunt u niet met muntgeld betalen. Hier betaalt u met een chipkaart, pinpas of creditcard. In de rest van Amsterdam kunt u juist wel weer chippen of met muntgeld betalen. Daar is betalen met pinpas of creditcard niet mogelijk. Als u niet zeker weet hoe u kunt betalen is het handiger om in een parkeergarage te parkeren. Daar betaalt u achteraf, terwijl u bij een parkeerplaats op straat doorgaans vooraf betaalt. U kunt in de garage kijken hoe u moet betalen en pinnen of uw chipkaart opladen voor u weer vertrekt.

Parkeervergunning

Een alternatief voor het betaald parkeren is een parkeervergunning. Parkeervergunningen kunnen door inwoners van de stad worden aangevraagd, maar ook door bedrijven. Een parkeervergunning is geldig voor een bepaald stadsdeel en wordt digitaal uitgegeven door Cition, de organisatie die verantwoordelijk is voor het parkeerbeheer in Amsterdam. Parkeercontroleurs controleren op basis van uw kenteken of u een parkeervergunning heeft. Er zit wel een kanttekening aan. Afhankelijk van het stadsdeel waarvoor u een parkeervergunning aanvraagt kan de wachttijd oplopen tot wel 3 jaar.

Betalen met uw mobiel

Via providers als Park-line, Parkmobile, SMSParking of Yellowbrick kunt u de parkeerkosten ook betalen via uw mobiele telefoon. U moet zich hiervoor wel vooraf aanmelden bij een van de providers. Als u ergens parkeert, geeft u met een telefoontje of sms’je het 5-cijferige nummer dat op de parkeerautomaat staat door aan uw provider. Als u vertrekt doet u dat weer en de parkeerkosten worden geïncasseerd via uw telefoonrekening. U betaalt alleen voor de tijd dat u geparkeerd heeft.

Parkeren op kenteken

In sommige delen van Amsterdam kunt u ook parkeren op kenteken. Hiervoor voert u uw kenteken in op de parkeerautomaat en u betaalt. U hoeft geen bonnetje meer achter de ruit van uw wagen te leggen. U voorkomt hiermee weggewaaide bonnetjes en ander ongemak.

Comments are closed.